jueves, 19 de noviembre de 2009

WEB 2.0 i l'educació al Cibernàrium


Primer de tot m'agradaria explicar què és el Cibernàrium, aquest és un espai promogut per l'Ajuntament de Barcelona dedicat a la formació de la població en temes tecnològics (sobretot dedicat a ensenyar i ajudar a millorar a la població amb les eines d'internet) dedicat també a la divulgació de les noves tecnologies.
Aquest és un espai obert i gratuït per a tothom, on es presenta un ampli programa: desde l'iniciació bàsica fins aplicacions professionals de les noves tecnologies. L'any passat, el 2008, hi acudiren aproximadament unes 60.000 persones.

Si us interesses algún curs les inscripcions s'obren el divendres. (us he fet un link en la paraula Cibernàrium perquè pogueu accedir a la pàgina web amb més facilitat)

Conferència la WEB 2.0 i l'Educació

La conferència tinguè lloc en aquest context i a càrrec del Dr. José Manuel Perez Tornero i del Dr. Santiago Tejedor ambdós professors del Departament de periodisme de la UAB.

Primerament vem realitzar una enquesta de 94 preguntes en que haviem de dir si coneixiam o no els programes o webs que sen's mostraven (programes molt útils i també molt utilitzats arreu del món com: Google maps, facebook, VozMe, iGoogle... ). Després de l'enquesta l'orador preguntà qui dels assistents coneixia almenys el 50% dels ítems mostrats, ningú del nombrós grup que èrem aixecà la mà.
D'aquí es desprèn la gran incultura que té bona part de la societat amb les TIC, i la necessitat que tenim com a futurs mestres de formar-nos en una societat que evoluciona constantment.

La conferència començà amb una pincellada al passat, abans l'escola desde la Grècia antiga fins no fa pas tant, els coneixaments només eren transmessos pel llibre i pel professor i el que aquests deien "anava a missa", en l'actualitat això ha canviat radicalment, els mètodes per aconseguir l'informació han canviat, la censura ja no existeix i el saber és accesible per tothom.

La WEB 2.0

Internet ha sofert importants canvis en poc temps, passem d'una web estàtica (la web 1.0), una web que necessita un webmàster a una web la 2.0 a l'abast de tothom, dinàmica, on tothom pot participar, on l'usuari no està predeterminat: internet ha democratitzat l'informació, ha donat veu als qui no en tenien.

Això donar veu a tothom és perillós; per una part està clar que dinamitza internet, dóna diversitat i una informació més democràtica desde diversos punts de vista però, també ens trobem amb informació no fiable o falsa.
Nosaltres com a futurs mestres, ens hem d'enfrontar amb aquesta realitat i intentar dotar als infants d'esperit crític en aquesta era de l'informació.

com a principals característiques de la WEB 2.0 podriem destacar:
  • La confiança en els usuaris (amb projectes com Viquipèdia o Eduwiki, que possen a les mans dels internautes, la creació de bons continguts, de qualitat)
  • Dóna veu a tothom
  • Propicia la cultura del "Haker": la busqueda de participacions, de la millora constant...

El món evoluciona, evoluciona l'educació i per tant, han d'evolucionar també els professors, no n'hi ha prou amb ordinadors a les aules, també es necessaria una molt bona preparació del professorat. Hem de tenir en compte que les futures generacions estaràn molt ben formades tecnològicament (l'orador ens cità una estadística en que un adolescent passa un terç de la seva vida connectat a reds- unes 4 hores i mitja diàries-), per això com a professors hem d'estar a l'alçada tecnològicament.

Finalment tinguèrem un debat on es parlà de com havia de ser el professor del futur, sobre si el "relativisme", el "no aprendre perquè ja ho poden fer les màquines" seria perjudicial per les futures generacions, també es tractàren temes més tècnics com per exemple: com preparar algú per utilitzar un programa que en poc temps estarà obsolet?

Valoració

Aquesta conferència m'ha servit per recapacitar sobre una cosa tan obvia, que no ho havia sabut fer sola: els temps canvien i la societat evoluciona.

La veritat és que m'impressionà primerament la meva incultura amb les TIC i la gran feina que em toca fer per posar-me al nivell, després també m'obri els ulls amb moltes de les utilitats que té internet per mi i per la societat, la conferència també hem va fer "una mica de por", perquè nosaltres haurèm de formar uns nens amb una assignatura que està constantment canviant i que ells de ben segur també en seràn bastant "experts".

Per últim he possat aquest vídeo (ens el van passar a la presentació), perquè em va impressionar moltíssim, i penso que exemplifica perfectament una de les principals característiques de la societat actual: el canvi.







No hay comentarios:

Publicar un comentario