miércoles, 2 de diciembre de 2009

El territori

Ja portem dues sesions presentant el treball del territori m'ha cridat molt l'atenció com d'un mateix tema es poden treure tants treballs i tan diferents: Perquè l'Amèrica llatina és pobra?, Sabadell: ara i abans, Les festres populars, Les coves de Gavà, La identitat a Catalunya, La desigualtat social a Barcelona...


En aquesta activitat podriem dir que hi ha tres feines: primer fer una bona exposició oral, segon saber-la lligar amb recursos de noves tecnologies i per últim i que és una tasca que haurem de fer molt sovint com a futurs mestres, avaluar als companys.


Per avaluar els companys se'ns ha donat aquesta pauta:


- Objectiu de l'exposició (clar, confús, adequat a l'auditori...)

- Introducció (atraient, interessant, engrescadora, neutra...)

- Selecció i ordenació de les idees (ordenada, embrollada, congruent, molt clara...)

- Exemplificació (clarificadora, explicativa, il·lustrativa, inconnexa...)

- Conclusió (resumeix, fixa la idea central, incitadora, provocadora...)


- Temps (adient, massa llarg, curt...)

- Llenguatge corporal (natural, molt exagerat, no sap què fer amb les mans...)

- Veu (entonació encertada, volum adequat, velocitat, pauses, vocalització i articulació...)

- Actitud (registre, sentit de l'humor, anècdotes, al·lusions personals...)

- Correcció lingüística (pronunciació, lèxic, morfosintaxi...)


- Adequació del recurs tecnològic escollit a l'objectiu que es vol aconseguir (motivar, il·lustrar, explicar, esquematitzar...)

- Ús correcte del recurs en el context en què s'ha de fer servir (densitat d'informació, colors, mides del text, animacions...)

- Coherència en l'ús combinat dels diversos mitjans (oral, escrit, gràfic, audiovisual...)



Avui ens ha tocat al meu grup, l'Encarni Bosch i a mi, presentar el treball, nosaltres haviem decidit fer-ho sobre la desigualtat social i centrar-nos per exposar-ho en el nostre entorn més proper: Barcelona.
Aquest treball presenta, segons el meu parer, una gran dificultat: la tensió que dóna el temps i saber que estàs parlant contrarrellotge; un altre problema que m'he adonat que tenia (és la primera vegada que feia una exposició amb un temps tan pautat) és que per molt practicat que ho tinguessis a casa, i amb el temps que faràs teoricament previst, te'n adones a la presentació que la parla no segueix el mateix ritme en tensió, i que qualsevol imprevist quan el temps és tan ajustat et pot fer trontollar l'exposició.

Tot i així és una bona pràctica per posar-nos a to, per quan siguem professors: per perdre la por a parlar en públic (en un futur ho haurem de fer davant de mestres, pares, alumnes...), per agafar tècniques i "trucs" per fer una bona presentació o classe ja sigui amb materials tecnològics o simplement saber-te comunicar amb fluidesa. Per últim comencem això que sembla tant fàcil (o tan difícil) que és valorar i posa nota a un company.


Bé, aquesta és la presentació que hem fet servir com a suport per fer la presentació: d'aquesta podem dir que l'hem feta amb un Googledocs i hi hem posat enllaços perquè desde la mateixa presentació es pugui arribar a pàgines web que ens semblen molt il·lustratives.
També moltes de les fotos que hi ha en la presentació són realitzades per nosaltres (durant un parell de setmanes vem anar "armades" amb càmeres i vem fotografiar tot allò que ens va semblar que podia il·lustrar el treball (finalment vem haver de fer una tria).







No hay comentarios:

Publicar un comentario