jueves, 24 de diciembre de 2009

Conferència d'Anna Perez

En el blink podeu trobar la conferència que va realitzar Anna Perez a Blanquerna.
L'Anna autora del Blog Bitacola de MestraTic, i impulsora de l'Eduwiki va presentar en aquesta conferència apectes que ella troba rellevants sobre els blogs i l'educació.

Primer de tot ens exposà la gran diferència entre l'espai Web de fa 15-20 anys (web 1.0) i l'actual (web 2.0):

  • web 1.0: aquest era el format que hi havia abans, amb aquest molt poques persones podien tenir una web personal, tampoc hi havia gaire gent autònoma per crear contingut... A més a més fa 15-20 anys les pàgines web eren bàsicament tot text, amb molt poques fotografies..., en l'actualitat en canvi la web és molt audiovisual: enregistraments, vídeos, fotografies etc.

  • web 2.0: l'espai web actual, en aquest qualsevol persona pot crear contingut, es pot crear l'intel·ligència col·lectiva, compartir amb tothom coneixaments, experiències... Entre aquestes eines trobem: gmail, blogger, youtube, fotolog, picassa...
Com a futurs mestres hem de tenir present l'evolució de les noves tecnologies, l'evolució de la societat i hem de saber treure'n profit.

El model d'escola gairebé no ha canviat des del segle XIX, segueix tenint la mateixa rigidesa, però en canvi la societat i els nens que habiten aquesta escola han canviat molt: són infants que han nascut en l'època tecnològica dominen i usen a la perfecció messengers, metroflogs... Tenen a diferència de fa 20 anys noves maneres de comunicar-se.

Es per això que hauriem de plantejar-nos algunes preguntes: Preparem els alumnes per el món que han de viure? Per exemple, prohibim els mòbils a les aules, però aquests infants per la societat on habiten hauran de viure amb un mòbil, hauran d'utilitzar-lo amb responsablitat....

Donem un ús didàctic a les eines que ens ofereix internet?Com per exemple: blogs, youtube...

Podem treballar els blogs a l'escola; Anna Perez, que ja ho ha dut a la pràctica, ens explica els resultats sorgits d'aquesta pràctica:
  • Dóna importància al treball del infant ja que tothom pot llegir-lo.
  • Trenca fronteres: aquest blog pot ser comentat per altre gent, alumnes d'altres escoles, d'altres cursos...
  • Permet reflexionar a l'infant: abans de publicar qualsevol cosa, com que pot ser llegida per tothom, obliga a l'infant a repasar-ho.
  • Permet crear categories, etiquetes perque el nen pugui organitzar la seva feina feta.
  • Fa possible l'aprenentatge col·lectiu, l'intel·ligència col·lectiva: pots llegir que opina el company, pots dir-li a algú què millorar...
Reflexió


D'aquesta conferència personalment m'ha encantat que es tractès un tema que ami personalment em preucupava (com ja vaig publicar amb anterioritat en una altra entrada: ordinadors a l'aula; un avenç o bé una equivocació?) que els infants utilitzessin l'ordinador com una eina per el "copia/enganxa", m'ha agradat la reflexió que fa Anna Perez quan compara el "copia/enganxa" de l'ordinador amb la copia que feien els alumnes d'un llibre fa 15 anys. L'unica diferència entre les dues còpies és que una és bastant més laboriosa.

Potser com diu Anna, no hauriem de demanar a als alumnes que "busquessin informació sobre...", sinó que hauriem de canviar l'anunciat per tal de fer que després que el nen busquès informació, es veiès obligat a pensar.


També d'aquesta conferència he extret dues eines d'internet que em semblen molt útils:


  • go2web2.0: en aquesta web es poden cercar tot tipus de recursos, comparar-los...
  • bloglines:en aquesta web pots controlar altres blogs que t'interessin, t'avisa de les seves entrades noves..

Per últim us adjunto la presentació que utilitzà Anna Perez en la seva conferència.

No hay comentarios:

Publicar un comentario