jueves, 24 de diciembre de 2009

La descripció

La descripció pretén representar lingüísticament qualsevol aspecte de la realitat des de els més concrets als més abstractes: persones, animals, objectes, paisatges, plantes, èpoques, sensacions, sentiments, immobles...

La descripció pot ser dominant en un text, com és el cas d'un informe mèdic, però normalment sol aparèixer combinada amb altres seqüències. En l'àmbit literari forma una part substancial dels relats, juntament amb la seqüència narrativa i dialogal.

La descripció depenent de la situació comunicativa i d'allò que vol transmetre l'autor serà:

  • objectiva: l'autor adopta una actitud imparcial davant de l'objecte descrit, es limita a descriure objectivament les característiques que millor el defineixen. Aquesta descripció és característica del textos científics i acadèmics. (per exemple un informe mèdic).
  • subjectiva: l'autor reflecteix el que li suggereix personalment l'objecte que descriu.

Igual que en el codi escrit també hi ha representacions (es a dir "descripcions") en molts més àmbits, entre ells la pintura.
He escollit aquestes dues obres de Salvador Dalí, per exemplificar d'una manera més gràfica el que són les descripcions objectives i les subjectives.
Els dos quadres representen una noia observant a travès d'una finestra, tot i que representen el mateix, un es pintat de manera objectiva i l'altre d'una manera subjectiva.










Estructura dels textos descriptius


Mentre una descripció no científica, per exemple una descripció oral en una conversa informal, pot incloure dades molt subjectives i de manera desordenada, en un text acadèmic les descripcions només admeten dades objectives i comprovades. A més, l'ordre és essencial:

  • Establiment del tema: presentació de l'objecte.
  • Caracterització: exposar les qualitats, propietats, parts... de l'objecte descrit.
  • Relació amb el món exterior: tant en espai, temps...

Com es fa una descripció?

Idear:

Seleccionar les paraules minuciosament que ens permetin imaginar l'objecte de la descripció; per això cal explorar la situació:
  • a qui va dirigida la descripció? El context determinarà la descripció, la relació entre interlocutors, el coneixament compartit...
  • propòsit del text: persuadir, convèncer, emocionar...

Ordenar:

ordenar la informació obtinguda d'idear, i ordenar-la per dotar al text d'una lògica. No hi ha una estructura pautada pels escrits descriptius.

Textualitzar:

Redacció del text.


Algunes tècniques descriptives:


  • Sintagmes nominals àmpliament adjectivats: per exemple, "El bosc espès, fresc i fosc"
  • Verbs en present o imperfecte de l'indicatiu: per exemple, "La casa espera impacient l'arribada de la família"
  • Paraules que descriuen impressions sensorials: per exemple: "El vent del sud, calent..."


Reflexió

A classe vam fer una pràctica i vam poder escoltar diferents tipus de descripcions de poemes o canços. Vam poder observar primer de tot la gran varietat que hi havia entre elles (totes en major o menor grau fòren subjectives).

També vam poder veure diferents maneres i estils de descripció: des de la manera tan poètica de Sisa en la cançó Nit de Sant Joan a la gran desimboltura de Rubén Blades en la cançó Pedro Navaja.

Totes les cançons i poemes mostrats ens van posar de relleu les innumerables maneres i visions que pot tenir un autor a l'hora de descriure qualsevol cosa, també vam poder observar diferents tons, registres, graus d'objectivitat....


No hay comentarios:

Publicar un comentario